Aké zázraky prírody nám ponúka októbrová jeseň ?

11.10.2021

Každé ročné obdobie má svoj význam aj svoje čaro. Hoci je mesiac október často krát sprevádzaný chladnejším počasím, vetrom a dažďom, je to ideálny čas na zber posledných plodov po letnej sezóne. O niektorých z nich si povieme niečo viac.

Zlatobyľ obyčajná

Zlato pre zdravie močových ciest. Vňať z tejto rastliny je totiž pre svoje pozitívne účinky namočovú sústavu veľmi známou súčasťou rôznych druhov prípravkov. Či už sú to tabletky,
výluh, kvapky alebo tinktúra. Má upokojujúce účinky a v niektorých prípadoch dokáže liečiť
aj kožné ekzémy. V prírode ju ľahko nájdete kvôli jej žiarivo žltým kvetom, vyskytuje sa
najmä na slnečných miestach.

Koreň čakanky obyčajnej

Veľa ľudí považuje túto rastlinu za burinu vzhľadom na jej vysoký výskyt a preto ju kosia a
likvidujú. Je to však veľká škoda, pretože aj táto bylina je plná vitamínov a minerálnych látok,
ktoré pozitívne ovplyvňujú náš organizmus. Sušený koreň z čakanky, ktorý sa zbiera a suší
najmä v októbri, s obľubou sa využíva ako náhrada kávy, no má aj mnoho iných zdravotných
výhod. Koreň čakanky obsahuje inulín - rozpustná vláknina, ktorá podporuje správnu funkciu
tráviaceho systému a pomáha efektívne odstraňovať toxíny z nášho tela.

Ibiš lekársky

Liečivá rastlina s krásnymi bielymi kvetmi do ružového sfarbenia. Z tejto rastliny sa
najčastejšie využíva koreň, kvôli jeho vysokej koncentrácii účinných látok - flavonoidy,
triesloviny, kyseliny, vláknina, minerálne látky, glukán a podobne. Práve pre tieto látky je ibiš
vhodný pomocník pri ochoreniach dýchacích ciest, dráždivého kašľa, angíny, zápaloch ústnej
dutiny ale rovnako aj pri žalúdočných vredoch. Naše babičky ho používali aj na vonkajšie
použitie ako obklad na ťažko hojace sa rany. Možno predpokladáte, že príprava liečivého
nápoja z ibišu sa ničím nelíši od ostatných. Ale opak je pravdou �� Ibiš sa pripravuje ako
macerát - čo znamená, že sa nezalieva horúcou ani vriacou vodou. Aj napriek tomu, je jeho
príprava celkom jednoduchá. Zhruba dve malé lyžičky zo sušeného koreňa na 2dcl vody, za
občasného miešania necháme macerovať 4 až 5 hodín.

Ruža šípková alebo šípka obyčajná

Plody ruže šípkovej - šípky sú úžasný prírodný liek, ktorý je zdrojom mnohých vitamínov,
vyznačuje sa najmä vysokým obsahom vitamínu C. Práve tento vitamín je skvelé dopĺňať
najmä v jesennom období na podporu imunity alebo ako prvú pomoc pri zmiernení príznakov
prechladnutia. Šípky tiež obsahujú minerálne látky ako železo, vápnik, horčík, zinok, draslík
či fosfor. Je možné z nich robiť lekvár, šťavy, sirup, likér, tinktúry, alebo olej. Niektorí
záhradkári sa domnievajú, že šípky by sa mali zbierať po prvých mrazoch kvôli zachovaniu
ich kvality. Tento názor je ale často krát v rozpore s inými tvrdeniami. Najčastejšie ich
používame ako sušené na tradičný teplý výluh - jednu malú lyžičku sušených šípok zalejeme
horúcou vodou do našej obľúbenej šálky, necháme lúhovať cca 15 - 20 minút, plody
vyberieme a môžeme piť. Do šálky môžete neskôr prihodiť jeden kvet ibišteku, výluh dostane
krásnu farbu.



Navyše sú dary našej pestrej jesennej prírody skvelé na tvorenie prírodných dekorácií, veď
uznajte sami.

Autor: Petra Bohátová